Aktiiviseksi kasvaminen

Lasten riittävä ja monipuolinen liikunnan harrastaminen ja siitä innostuminen avaavat ovia hyväksi urheilijaksi kasvamiselle. Lapselle karttuvat urheilun myötä monipuoliset liikuntataidot, hyvä fysiikka ja urheilulliset elämäntavat.

Liikunnallinen lapsuus edistää kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia sekä myönteistä elämänkulkua. Se myös ennustaa liikunnallista aikuisuutta. Riittävä fyysinen aktiivisuus sekä liikunnallinen elämäntapa ehkäisevät, vähentävät tai siirtävät erilaisten sairauksien riskitekijöiden sekä itse sairauksien ilmaantumista.

Päivittäinen fyysinen aktiivisuus on lapsen hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeää kuin terveellinen ravinto sekä riittävä uni ja lepo. Suomi on ollut vuonna 2005 ensimmäisiä maita, jotka julkaisivat kansalliset suositukset alle kouluikäisten lasten liikuntaan.

Urheileva lapsi liikkuu ja urheilee noin 20 tuntia viikossa. Liikkumisen kokonaismäärään voidaan lukea sisältyvän kaikki liikkumisen muodot. Valtaosa tästä liikunnan määrästä koostuu erilaisesta omaehtoisesta liikkumisesta ja urheilusta. Tärkeimpiä muotoja ovat fyysisesti aktiivinen leikki, koululiikunta, liikkuminen koulumatkoilla, harrasteliikunta ja kilpaurheilu.

Läheiset ihmiset, kuten vanhemmat ja ystävät, vaikuttavat monin eri tavoin lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuuteen ja liikuntaan sosiaalistumiseen. Liikuntaa ja sen hyötyjä arvostavat vanhemmat tukevat todennäköisesti lapsiaan olemaan fyysisesti aktiivisia, jopa riippumatta siitä, kuinka paljon he itse harrastavat liikuntaa. Avain lapsen urheilijaksi kasvun tukemiseen on hyvä seurojen, koulujen, kotien ja eri lajien välinen yhteistyö.

Urheilulliset elämäntavat rakentuvat

  • säännöllisestä elämänrytmistä
  • terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta
  • riittävästä urheilun ja liikunnan määrästä sekä laadusta
  • riittävästä unen ja levon määrästä
  • henkisestä hyvinvoinnista.

Arkiliikunta
Arkiliikkuminen voidaan nähdä osana harjoituskokonaisuutta, ja sen avulla voidaan helposti lisätä viikoittaisen kokonaisliikunnan määrää. Koulu- ja harjoitusmatkan kulkeminen fyysisesti aktiivisesti, tavallisimmin kävellen tai pyöräillen, voi muodostaa merkittävän osan lapsen tai nuoren päivittäisestä liikunta-aktiivisuudesta. Erityisesti koulumatkapyöräilyn on havaittu tutkimuksissakin olevan yhteydessä hyvään kestävyyskuntoon. PaRi kannustaakin itsenäisesti liikkuvia pelaajiaan pyöräilemään harjoituksiin! Mikäli pelaajat ovat tulossa
samalta suunnalta, yhteisliikkuminen kasvattaa samalla myös helposti joukkuehenkeä ja yhteisöllisyyttä.

Lähteet: Olympiakomitea, UKK-instituutti

Linkkejä, vinkkejä ja lisätietoja

Palokan alueen liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia

Palokan liikuntapuisto ympäristöineen tarjoaa hyvät mahdollisuudet omaehtoiseen liikkumiseen ennen ja jälkeen harjoitusten. Liikuntapuistoon on helppo pyöräillä jalkapalloharjoituksiin eri puolilta Palokkaa kun ikää on sen verran, että yksin tai kaverin kanssa liikkuminen sujuu turvallisesti. Palokan tekonurmikenttä ja luonnonnurmi ovat iltaisin usein seurojen käytössä, mutta iltapäivisin ja iltaisin kentille mahtuu harjoittelemaan myös itsenäisesti ja kavereiden kanssa.

Kentän läheisyydessä sijaitsee Jokelan koulu, jonka pihalla on mm. useita koripallokenttiä, pingispöytä ja erilaisia kiipeilytelineitä. Palokkajärven rannassa, melkein nurmikentän vieressä, on puolestaan Jyväskylän kaupungin ylläpitämät ulkokuntoilulaitteet, joilla voi käydä lämmittelemässä ennen harjoituksia.

Kentän vieressä on tekonurmipohjainen kaukalo, jonka päädyissä on kiinteät maalit. Kaukaloon saa mennä vapaasti harjoittelemaan kellon ympäri. Kaukalon vieressä sijaitsee Palokan yhtenäiskoulu, jonka piha-alueella on erilaisia kiipeilytelineitä ja hiekkakenttä maaleineen, missä voi pelata ja harjoitella itsenäisesti. Lisäksi pihalla on koripallokentät. Hiekkakentän laidalla, järven rannan puolella, on mahdollista harrastaa frisbeegolfia. Alueelta löytyy myös jääkiekkokaukalo, missä pääsee talvisin harrastamaan yleisöluisteluvuoroilla.

Palokan alueella on myös useita leikkipuistoja

  • Luhtisen puisto, missä on paljon tilaa ja erilaisia välineitä, pallokenttä ja senioripuisto
  • Pappilanvuoren leikkipuisto, jossa on erityisesti kiipeilemään innostavia välineitä
  • Ollilanpuisto on ympyrän muotoinen leikkipaikka, missä mm. monitoimiteline
  • Pärnäsenpuistossa on pieni pallokenttä ja keinuja
  • Ollilan rantapuistossa, Alvajärven rannalla, on keinuja ja monitoimivälineitä.
Järvellä on myös hyvä ja suosittu uimaranta. Toinen uimaranta löytyy Palokan Kirristä, toiselta puolelta järveä. Myös Palokkajärven rannalla on uimapaikkoja, mutta niitä ei tällä hetkellä huolleta kaupungin toimesta.

Palokassa on erittäin hyvät ulkoilumaastot. Palokkajärven ympäri pääsee heittämään reilun 10 km:n lenkin halutessaan, ja läheiset Pappilanvuoren ja Touruvuoren metsiköt ovat täynnä erilaisia lenkkipolkuja ja talvisin hiihtolatuja. Myös makkarapaikkoja löytyy lähistöltä.

Lähde: Jyväkylän kaupungin kotisivut

Image
Image
Image
Image